• Bertina Hazeleger, linksboven, Mevrouw F. Mulder rechtsboven, Harm Schouten en Frederica Frens, rechtsonder zijn allen betrokken bij het zorgcentrum Oranjehof in Elspeet.

    Eric Kroes

Zorgcentrum Oranjehof is spil voor zorg in de regio

Zorgcentrum Oranjehof in Elspeet bestaat dinsdag 17 januari precies 25 jaar en dat hopen ze in het aankomende jaar uitgebreid te vieren. Op de jubileumdag zelf wordt het gevierd met bezoekers en woensdag 18 januari wordt in de dorpskerk een speciale dienst gehouden, verzorgd door de vijf kerken van Elspeet. Het jubileum wordt niet met een groot feest, maar wel met zesmaal gerichte feesten gevierd, die allemaal betrekking hebben op het jubileum.

Eric Kroes

DANKBAARHEID Cokky de Visser: ,,We gaan dinsdag 17 januari het jubileum vieren met de bezoekers van het 25-jarig bestaan. Op woensdag 18 januari om 19.30 uur wordt in de dorpskerk een dienst gehouden, verzorgd door de vijf kerken van Elspeet. Daarvoor wordt een ieder hartelijk uitgenodigd. We hopen dat we met velen met ons deze dienst meemaken."

IEDEREEN WIL HELPEN In het zorgcentrum zijn nog veel bezoekers en bewoners die vanaf het eerste uur betrokken zijn. Zo is mevrouw Hendriksen een bezoekster vanaf het eerste uur. Hendriksen: ,,Vijfentwintig jaar geleden kwam ik hier om een vergadering over het uiteenvallen van de kleuterschool. Daarna ben ik altijd blijven komen en ondanks dat het kleine en het knusse van vroeger er niet meer is kom ik hier erg graag."

Ook van het eerste uur is Gradus van Asselt: ,,Ik ben hier 25 jaar geleden begonnen met klusjes op te knappen, daarna bestuurslid geweest en zelfs ook nog in Nunspeet, dat waren mooie tijden. Nu woon ik hier ook en zie dat het best goed gaat, maar de besluitvorming voor nieuwe stappen duurt veel langer als vroeger. Daar kan ik me wel behoorlijk aan storen, dat was vroeger wel anders!"

Frederica Frens is vrijwilliger en is heel veel aanwezig. Zij neemt de tuin regelmatig onder handen en met de koffieavonden en in het winkeltje is zij een gedreven vrijwilliger. Sinds kort is zij met pensioen en sindsdien kan er altijd een beroep op jaar gedaan worden als invalkracht.

Luu Koster is al 16 jaar coördinatrice voor de vrijwilligers en regelt dat alle vrijwilligers ingeroosterd worden in een rooster van tien weken. Luu: ,,Iedere nieuwe vrijwilliger mag zelf aangeven wat hij of zij graag wil doen. Daarna kijken we of we daar plaats voor hebben. En zelf werven we ook vrijwilligers hoor, we houden onze ogen en oren open. Het is trouwens wel de bedoeling dat je minimaal een dagdeel per maand beschikbaar bent. En afspraak is afspraak, anders ruil je gewoon onderling!"

Ook van het eerste uur is zorgcoördinator Willeke ten Voorde, ook zij heeft Oranjehof enorm zien groeien en werkt met veel plezier op het zorgcentrum. Ten Voorde: ,,Twintig jaar geleden ben ik samen met een collega hier aan de slag gegaan. Inmiddels hebben we een regiofunctie voor dagbesteding en dagbehandeling met vele collega's." Ten Voorde is ook de vervangster van Cokky de Visser en beseft heel goed dat de groei van het zorgcentrum onvermijdelijk, maar ook prima is.

TAXIBUSSEN De twee bussen die Oranjehof heeft worden ook door vrijwilligers gereden. Van Asselt: ,,De ritten plan ik in overleg met Annelies de Ruiter, medewerkster van Oranjehof. Ook het onderhoud van de bussen regelen we zelf. Daarvoor maak ik de afspraken en tevens ben ik het aanspreekpunt voor de chauffeurs. We hebben een fijne groep!"

Verder kwamen nog vele opmerkingen van bewoners, bezoekers en vrijwilligers. Ze spreken allen over een familiaire band, de positieve instelling van al het personeel, vrijwilligers en bewoners. De heer Elsing zegt: ,,Ze zijn allen gedreven, lief en ze zeuren niet. Dat zoiets in een klein dorp bestaat, ongelooflijk!" De familie Boshuizen: ,,We wonen hier beschermd en dat maakt ons zielsgelukkig en blij!"

Ook de stagiaire, Bertina Hazeleger, vindt het bijzonder dat iedereen elkaar groet en dat er zoveel vrijwilligers zijn.

Verder kun je het zo gelk niet bedenken of er zijn vrijwilligers voor. Zo is mevrouw Mulder bijna dagelijks met het strijkgoed in de weer. Als bewoonster vindt ze het geweldig om zo beschermd te kunnen wonen, vrijwilligerswerk te doen en sociale contacten te onderhouden. Wilma van de Goor is doorgegroeid van vrijwilliger naar medewerkster waarbij ze de WMO administratie doet naast receptiewerkzaamheden. Ze gaat ook de facturering doen voor het zorgcentrum. Harm Schouten is ook erg blij als bewoner en als vrijwilliger. Zijn werk in de keuken en tafels afruimen vindt hij prachtig: ,,Daarna even koffie drinken met Gejanne en Stijntje, erg gezellig."

ROMMELMARKT De rommelmarktcommissie (vrienden van Oranjehof,) gaat ook dit jaar weer extra geld in het laatje brengen met hun jaarlijkse rommelmarkt. Tiemen van de Steeg is de voorzitter en het aanspreekpunt. Wie spullen heeft, die goed te verkopen zijn, wordt verzocht contact op te nemen via 0577-491881. Dan komt Van de Steeg graag even kijken. Van de Steeg: ,,Voor het per opbod verkopen hebben we al hele mooie spullen. Dus kom kijken op 10 juni . En op 29 juni  gaat we met alle vrijwilligers een dagje uit!"