• Eric Kroes

Afscheid van trio gangmakers

ELSPEET Met de 25e editie van het PLUS Elspeet Open 25+ tennistoernooi (niveau 6 en 7) voor de deur, begint voor deze ervaren toernooicommissie van Tennis Vereniging Elspeet een drukke en gezellige tijd. Verder is het ook bijzonder dat drie door de wol geverfde commissieleden na deze 25e editie het stokje gaan overdragen. Tijd voor een terug- en vooruitblik met Gijsbert Bronkhorst, toernooileider, met oud-voorzitter Gerrit van Wagensveld en spreekstalmeester Anton Kroes.

Eric Kroes

Van 25 september tot en met 7 oktober worden alle partijen in 12 wedstrijddagen gespeeld op het tennispark van TV Elspeet aan de Uddelerweg in Elspeet. Dit toernooi is één van de hoogtepunten van het seizoen met maximaal 88 inschrijvingen voor dubbelspel voor mannen, vrouwen en gemengd.

VOL Toernooileider Bronkhorst: ,,Het aantal inschrijvingen overtreft vaak het aantal plaatsen dat beschikbaar is. Vanaf 1993 zit het toernooi elke keer helemaal vol en dat heeft vooral met de sfeer te maken. Maar ook omdat je bepaalde avonden als deelnemer kunt afstrepen waardoor je kunt spelen op de avonden dat het je goed uitkomt." Die sfeer wordt bepaald door hoe je als vereniging een toernooi aanpakt en weet te verkopen op de dagen dat er gespeeld wordt, volgens oud voorzitter Gerrit Wagensveld: ,,Waar wij flexibiliteit bieden in het opgaveschema krijgen we dat aan de andere kant weer terug van de tennisspelers die bij ons meedoen aan het toernooi.

Met die wederzijdse flexibiliteit ontstaat een sfeer die je kunt omschrijven als een 'warm bad' als tennissers een jaar later weer terugkomen. Anton Kroes: ,,Het is een toernooi waar wij de spelers die deelnemen indelen en de toernooiorganisatie voor onze rekening nemen. Maar de rest van onze clubleden zijn zeker zo belangrijk want dit is een toernooi van alle leden. Bijna iedereen van onze club draagt hieraan zijn spreekwoordelijke steentje bij en dat maakt het een echt verenigingsgebeuren." De waardering van buitenaf voor de persoonlijke en gemoedelijke aanpak van de gehele toernooicommissie is dan ook groot .

VROEGER Tegenwoordig is het toernooi het werk van een simpele druk op de knop van pc om tot een wedstrijdschema te komen. Vroeger was dat wel anders weten de drie heren zich nog te herinneren. Avonden lang puzzelen om tot een schema te komen en alles met potlood op papier invullen. Waarbij een afmelding het schema weer uitgegumd en opnieuw kon worden ingevuld. De drie heren lachen er nu om, net als de prachtige thema's (zoals België, Veluwe, die vroeger werden gebruikt om een extra sfeer te creëren.

Gerrit van Wagensveld: ,,De bondsgedelegeerden komen hier graag en ook graag terug, net als de deelnemers, en het publiek. Daar gaat het nou eenmaal om en daar mogen we als leden trots op zijn. Zelfs voor de prijsuitreiking komen vaak ook uitgeschakelde spelers terug omdat spreekstalmeester Anton Kroes voor iedere finalist een haarscherpe analyse kan geven die altijd volop met humor is bedekt. Geld generen voor de vereniging, maar veel mooier is nog om gewoon gezellig de deelnemers naar het zin maken, dat is ons streven."