• Samen wandelen, samen onderweg naar een betere gezondheid.

    Archieffoto Geurtje van den Hoek

Diabetes Challenge verbindt

UDDEL De Diabetes Challenge 2017 begint dit jaar op 27 maart. Er wordt gestart vanuit Nunspeet en iedereen is welkom, ook mensen uit de wijde omgeving van Uddel. Op 13 maart is er een informatiebijeenkomst over de Diabetes Challenge 2017.

Geurtje van den Hoek-Vermeer

 

Mariska Huenestein, praktijkondersteuner in de Huisartspraktijk Van der Brugge in Uddel licht toe. ,,Diabetici, maar ook mensen die geen diabetes en alleen overgewicht of hoge bloeddruk hebben, krijgen van de verschillende huisartsenpraktijken/praktijkondersteuners een brief met de nodige informatie omtrent deze uitdaging.''

 

MISSIE Voor Mariska Huenestein is het haar werk, maar inmiddels ook haar 'persoonlijke missie' zegt ze. Ze blijft mensen aansporen om te bewegen.

,,Wat ik zelf heel leuk vind aan deze challenge is dat het mensen bij elkaar brengt en mensen verbindt. Dat is net zo belangrijk als de gezondheidswinst die je boekt bij het bewegen. Vaak verwachten de mensen geen verbetering of verandering van het bewegen, maar zelfs zij die aan het begin dachten het niet te kunnen of het niet leuk te vinden, zie je gaandeweg fanatiek worden in het wandelen. Vaak na een week of twee geven ze aan zich al fitter te voelen. En dat is de bedoeling. De challenge zorgt voor verbinding, verbetering en stimulering van een gezonder en leuker leven.'' In Uddel startte de eerste groep in 2015 en nog steeds is er sterk gemotiveerd wandelgroepje. Huenestein: ,,Ik hoop dat ook deze editie een succes gaat worden want echt, al na enkele weken voelen de deelnemers zich veel fitter".

 

PROGRAMMA De Diabetes Challenge is een traject van ongeveer vier maanden waarin deelnemers een trainingsprogramma volgen. Het einddoel is om eind juni/begin juli 2017 zes dagen achtereen een wandeltocht te lopen van ongeveer zes kilometer per avond. Die vier maanden zijn nodig om het effect te merken van een langere periode. Huenestein: ,,Vanaf maandag 27 maart wandelt de groep wekelijks, op maandag en donderdag in Nunspeet om 19.00 uur. De eerste weken lopen we ongeveer drie tot vijf kilometer per avond en bouwen dit langzaam op tot acht kilometer. Daarnaast zullen we de deelnemers stimuleren om op eigen gelegenheid of met de groep te wandelen."

FOUNDATION De Diabetes Challenge wordt georganiseerd in samenwerking met de Bas van de Goor Foundation en ondersteund door een landelijke autoriteit op het gebied van Diabetes, Prof. Dr. Henk Bilo uit Zwolle. Bas van de Goor, oud-topsporter (volleybal), heeft diabetes type 1 en kent het effect van sport en bewegen op een leven met diabetes. Een ervaring die hij wil delen met anderen en vanuit die doelstelling is de Diabetes Challenge Foundation opgericht.

De informatiebijeenkomst zal plaatsvinden op maandag 13 maart 2017 om 19.00 uur in de fysiotherapie praktijk Louwen/Muilwijk te Nunspeet. Adres: Jan Mankesstraat 97. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met : Mariska Huenestein, 0577-401251 of poh@huisartsuddel.nl.