• De tweede werd gemaakt door Wessel Pluim, die waarschijnlijk helemaal onderop ligt.

    Eric Kroes

Elspeet weer naar derde klasse

ELSPEET Het eerste duel tegen VCA uit Sint Agatha had vv Elspeet al gewonnen met 0-1 en in de thuiswedstrijd deed vv Elspeet precies wat er werd verwacht. Opnieuw winnen van VCA en daarmee promotie naar de derde klasse Oost. De spelers van vv Elspeet lieten geen twijfel bestaan over hun bedoelingen, een zeer verdiende maar ook een te kleine overwinning van 2-0 bracht de spelers, technische staf, begeleiding en supporters de promotie. De spelers zetten ook gelijk na afloop in met hard en lang zingen van de alleszeggende zin: Derde klasse, derde klasse, derde klasse!

Eric Kroes

De spanning zat er na de eerste wedstrijd voor vv Elspeet nog steeds goed in. Een nipte overwinning was geen garantie op succes. Achteraf gezien was de eerste wedstrijd wel de scherprechter geweest voor VCA. De Brabantse club uit de gemeente Cuijk liep tegen vijf gele kaarten op en dat leverde VCA drie schorsingen op. Met daarbij twee spelbepalende spelers was het VCA eigenlijk al kansloos voor het aan de missie in Elspeet begon.

KANSEN Trainer Jan de Ruiter van vv Elspeet had daarentegen een bijna compleet fitte selectie en dat maakte dat Elspeet koos voor de beste tactiek: aanvallen! De Ruiter liet zijn elftal VCA gelijk opjagen als Elspeet balverlies had geleden. Dat bracht de zwakte van VCA al gelijk boven. VCA kreeg geen tijd om de aanval rustig op te bouwen en werd constant door Elspeet opgejaagd. Bovendien ontbrak het de Brabanders aan voetballend vermogen om onder die druk vandaan te voetballen. Elspeet kon en mocht het spel maken en de daarbij behorende dreiging uitoefenen terwijl VCA de counter koos als beste optie. De eerste paar kansen werden nog gemist door Elspeet, maar de thuisclub opende wel de score na een klein half uur voetballen.

Het frappante aan dit doelpunt ligt in het feit dat VCA voor het eerst druk naar voren probeerde te zetten. De doelman van Elspeet, Herald Hop, greep op tijd in en lanceerde met een verre uittrap de snelle Mark Spijkerboer. Spijkerboer keek goed naar de bal en glipte aan de binnenkant langs zijn verdediger terwijl de bal met het hoofd werd meegenomen richting het vijandelijk doel. Oog in oog met doelman Jan van Es koos Spijkerboer voor een geplaatste bal in de lange hoek, 1-0. De ontlading was geweldig en de trainers, Jan de Ruiter en Henk van den Hoorn, zagen dat Elspeet bleef doorjagen en kansen bleef creëren. Net voor rust had een tweede treffer zeker de wedstrijd definitief kunnen beslissen maar onder andere een schot van Patrick van den Hoorn belandde via de handen van doelman Jan van Es op de lat.

JAGEN De tweede helft kwam Elspeet weer goed uit de kleedkamer en zo bleef het wachten op een tweede treffer. De grootste kans hierop werd een kwartier na rust gemist door een enorm misverstand tussen Mark Spijkerboer en Niels van de Steeg. De beide mannen verzuimden de bal in het doel te schieten. VCA kreeg in de laatste paar minuten nog de kans op een gelijkmaker, maar Elspeet bleef dit bespaard. Invaller Wessel Pluim bracht in de voorlaatste minuut met een treffer Elspeet in veilige haven waarna de uitstekend leidende scheidsrechter Hogeweide met zijn assistenten een paar minuten later het laatste fluitsignaal gaf. Derde klasse was een veel gehoorde oneliner die iedereen met een zwart-wit club hart graag even meezong.