• Elvira Westerbroek

    Eigen foto

Elvira Westerbroek naar Worldcup twirling in Frankrijk

UDDEL De twaalfjarige Elvira Westerbroek uit Uddel vertrekt zaterdag 3 augustus naar Limoges in Frankrijk voor de Worldcup Twirling.

Elvira was als vierjarig meisje al lid van een majorettegroep en droomde dat ze ooit, net als haar grote voorbeeld Richard, ook internationaal mee zou doen. Twee jaar terug maakte ze de overstap naar Infinity Elburg, een vereniging waar een aantal leden op topniveau draait en die internationale bekendheid geniet; de vereniging heeft zelfs een Europees kampioen in huis. Coach Ria wist dat Elvira verder wilde komen en nam haar al snel apart. Na wat sleutelen hier en daar wist Elvira in korte tijd veel promoties te behalen en werd ze zelfs twee keer Nederlands Kampioen.

Vorig jaar zomer kwam Ria met de vraag of Elvira niet mee mocht naar Frankrijk. Elvira trainde en trainde met als een doel meedoen aan die internationale wedstrijd. Er werd een selectiewedstrijd gehouden en de beste drie werden aan de equipe gevoegd. Elvira wist zich met haar onderdeel Artistic te plaatsen. Elvira traint elke woensdagavond in 't Harde, waar ze met haar teamgenootjes les krijgt. Daarnaast traint ze nog vier uur apart en neemt ze deel aan workshops die vaak een hele dag duren en worden gehouden in Lelystad, Hoofddorp en Waalwijk.

DUTCH OPEN In juni was er een weekend twirling in Almere, de Dutch Open. Hier deden twaalf landen aan mee. Ook Elvira kwam op de vloer en wist met haar verplichte onderdeel een vijfde plek te bemachtigen. Voor de winst gaat Elvira niet: ,,Ik weet dat het niet haalbaar is als je ziet welke landen er naartoe komen. Ik mag gewoon blij wezen dat Ria mij mee vroeg.'' Elvira is ervan overtuigd dat ze door die ervaring zeker verder gaat komen met haar twirl en na de Worldcup is het zeker niet afgelopen voor de twaalfjarige. Elvira: ,,Nee, mijn doelen heb ik al weer gesteld. Ik moet nog voor een aantal onderdelen mijn NK-plaatsingen weten te halen, en ook ga ik met Ria en Richard een nieuwe routine maken voor mijn freestyle/AP/Dance. Ik kom met iets heel anders op de vloer als wat ik nu met me dance doe: ik ga Catwomen doen, meer uitdaging en een hogere moeilijkheidsgraad. Ook staan in het najaar de provinciale kampioenschappen op het programma. Een meisje die ook bij onze verenging hoort, is afgelopen jaar Europees kampioen geworden. Als ik haar zie, denk ik wauw dat is wel erg gaaf, maar dagelijks trainen is voor mij nog niet haalbaar. Ik ben al trots op wat er nu komen gaat. Mijn ouders en rest van het gezin reist mij ook achterna. Ze gaan het allemaal van dicht bij meemaken.''

,,Het is een hele belevenis'', zegt moeder Gerlinde. Wekelijks rijdt ze met Elvira sporthallen af, en ook de andere twee dochters Roos en Marlynn zijn besmet met het virus en staan veel in de sporthal. Ook vader Reijer neemt af en toe een kijkje bij zijn meiden tijdens de training en wedstrijden. Hij ontkomt er nu met drie niet aan, maar hij is ook trots op ze. ,,Als vader is het toch geweldig als je dochter internationaal gaat en ze is nog de jongste ook van de equipe'', aldus Reijer.

Dinsdag 6 augustus is de dag dat Elvira de vloer op moet. ,,Ik heb er zin in en laat het over me heen komen. Ik vind het ook leuk om naar anderen te kijken uit de equipe.''