• Sandra Dijkgraaf
  • Sandra Dijkgraaf
  • Sandra Dijkgraaf
  • Sandra Dijkgraaf
  • Sandra Dijkgraaf
  • Sandra Dijkgraaf
  • Sandra Dijkgraaf
  • Sandra Dijkgraaf
  • Sandra Dijkgraaf
  • Sandra Dijkgraaf
  • Sandra Dijkgraaf

Florian Smits wint de 100 kilometer van Elspeet

ELSPEET De jeugd van Elspeet en omgeving mochten de grote koers opwarmen met een dikke bandenrace. De grote kanonnen van het amateurpeloton maakten later op de avond een waar spektakel van de 100 kilometer lange koers in Elspeet. Florian Smits uit Amsterdam won deze ronde van Elspeet maar wat werd er gestreden, zowel bij de jeugd, amateurs en in de afvalrace.

Met het ingaan van de laatste ronde was nog niet duidelijk wie er met de zege aan de haal zou gaan. Dat Florian Smits zou gaan winnen wist hij zelf ook niet maar zijn poging om solo over de streep te komen lukte wel. Met een fors peloton van 111 renners bleek dat Elspeet een gewild parkoers heeft liggen met een lengte van 2600 meter. Niet teveel draaien en keren maar wat meer lange stukken in het parkoers waarin de renners hun energie kwijt kunnen. Bovendien telt de ronde van Elspeet mee voor het Veluweklassement. Dat heeft voor elke renner zo zijn voor en nadelen. Wie hoog in het klassement staat moet telkens voorin zitten tijdens de koers. Wie niet zo hoog in het klassement staat heeft meer kans op een succesvolle ontsnapping uit het peloton.

Zo begon ook de wedstrijd in Elspeet, met een kopgroep, waarbij de geboren Elspeter Jasper Schouten betrokken was. Het publiek werd op haar wenken bediend en moedigde Jasper aan, die ondertussen telkens op de finish heel slim de leidersprijs voor zich opeiste. Het vijftal bestond verder uit Daan de Groot, Jeroen Breewel, Gerben Mos en Wim Kleiman. Het vijftal reed een zeer hoog tempo bijna 50 km lang op kop. Jeroen Breewel, leider in het Veluweklassement, kreeg natuurlijk van de andere renners niet de gewenste ruimte om met de vier andere weg te blijven. Een volgende kopgroep redde het ook niet en ook Beau Duvigneau redde het niet met een late ontsnapping. Florian Smits wist op het juiste moment wel te ontsnappen samen met Marcel Wouters.

Die kon Smits niet bijbenen waardoor Smits solo over de finishlijn kwam rijden. Cor van Leeuwen werd derde door de spurt van de achtervolgers te winnen. Jasper Schouten won zo toch nog de leidersprijs en haalde met dit resultaat Roy Pieters in voor het klassement van de rode trui. Woensdag17-08-2016 is de slotkoers in Nunspeet waar Jeroen Breewel als leider van het Veluweklassement mag starten.

DIKKE BANDENRACE De jeugd, dertig deelnemers, mocht in haar eigen ronde van Elspeet het tegen elkaar opnemen. Van kleine loopfietsjes tot en met kleine wielrennertjes die een kleine ronde reden door het centrum. Gezellig en zeker fanatiek mochten de diverse kampioenen naar het podium. Glunderende en soms ook verbaasde gezichten bij de winnaars. De rest vond het een mooie ervaring om voor zoveel mensen te mogen fietsen en aangemoedigd te worden.

AFVALRACE Als extra hadden de organisatoren van wielervereniging De IJsselstreek, Wim Spijkerboer en Klaas Kirchhoff, na de gewone wegwedstrijd, een afvalrace nog in petto voor het publiek. Met plaatselijke renners werd er gestreden om de eer, zo won John Schouten voor Martijn Knol, derde werd Maarten Junte.