• De tweelingzusjes Anke en Tessa Boeve doen vrijdag en zaterdag mee aan het WK trampolinespringen.

    Henk Hutten

Garderense tweelingzusjes Boeve klaar voor WK in Sofia

GARDEREN Op hun 14-jarige leeftijd lijken ze nog groen als gras te zijn, maar in gesprek met de tweelingzusjes blijken ze flink wat ervaringen achter de rug te hebben. Feit is dat Anke en Tessa Boeve vrijdag en zaterdag in actie komen bij het WK trampolinespringen in Sofia. De tweeling uit Garderen heeft er zin in. Ze schreeuwen de ambities niet van de daken, maar zijn zeer nuchter. ,,De finale bij het synchroonspringen is mogelijk, medailles zijn moeilijk."

Jurre Jochemsen

De van oorsprong Barneveldse zusjes kijken uit naar de titelstrijd in de Bulgaarse hoofdstad. Om en om vertellen Tessa en Anke hun verhaal. Ze vertellen hoe ze in aanraking zijn gekomen met de sport. ,,Onze oudere zus Aurie deed aan de sport en wij vonden het meteen prachtig. We begonnen allebei toen we negen waren en hebben daarna al aan verschillende toernooien meegedaan." Twee jaar geleden deed het sportieve koppel mee aan het WK in het Deense Odense. ,,Helaas viel ik", vertelt Tessa als ze terugblikt op de individuele wedstrijd. ,,Dat moet ik in Sofia maar vergeten tijdens het synchroonspringen."

IN KOOR Wat zijn de doelen voor het duo? ,,Laten we hopen dat we de finale halen", vertellen ze in koor. ,,Het is natuurlijk een WK dus doen de allerbeste trampolinespringers mee. Landen als Wit-Rusland, Rusland en China zijn echt heel goed in deze sport. Het zal heel moeilijk worden om medailles te pakken."

De Boeves hebben een succesvol jaar achter de rug. Tessa: ,,We zijn in juni Nederlands kampioen geworden, dat was in Ahoy. Erg mooi hoor om dat als tweelingzussen mee te maken." Anke: ,,Voor het NK waren er drie plaatsingswedstrijden en daar wonnen we er twee van en werden we een keer tweede. We waren op het NK op zich wel een beetje gespannen maar hebben het wel waargemaakt." De hoofdprijs werd gepakt bij de A-jeugd junioren/meisjes. Daarvoor deden ze ook al mee aan diverse NK's. De tweeling traint inmiddels in Ermelo, daar waar voorheen Putten werd aangedaan. Tessa: ,,In Putten ging het op zich wel prima hoor, maar in Ermelo konden we meer trainingen krijgen en konden we aan meer wedstrijden meedoen. In Putten is het allemaal op een iets lager niveau."

Voor de tweeling uit Garderen is het dus de tweede keer dat ze aan een WK meedoen. In Odense twee jaar geleden werd het duo zesde bij het synchroonspringen. Als er vooruitgeblikt wordt op het komende WK, overheerst de realiteitszin bij de zusjes. ,,De finale bij het synchroonspringen is mogelijk, medailles halen wordt gewoon heel moeilijk." Anke doet ook mee aan het individuele springen. Ze gaat er zeer onbevangen heen. ,,Individueel is het misschien nog wel lastiger om in de prijzen te springen, ik wil lekker mijn oefeningen draaien en dan zien we wel waar we eindigen." De Nederlandse delegatie aan springers bestaat uit 25 deelnemers. ,,We kennen er al heel veel uit Jong Oranje. En wij als tweeling kennen elkaar natuurlijk helemaal van haver tot gort. We voelen elkaar goed aan en gaan er vol voor in Sofia. Maar alle onderdelen moeten natuurlijk nog wel verbeteren. We zullen zien hoe het afloopt."