• Hans Nijhuis kijkt als Veluwse Boys-trainer uit naar de confrontatie morgen met Prins Bernhard.

    Henk Hutten

Hans Nijhuis kijkt uit naar derby: 'Dit zijn echt dé wedstrijden'

GARDEREN Over het belang van de wedstrijd van zaterdag hoef je de spelers niets wijs te maken, morgenmiddag moet het gebeuren op sportpark De Westeneng. Veluwse Boys ontvangt Prins Bernhard en dat is in Garderen de wedstrijd van het jaar. Trainer Hans Nijhuis hoeft zijn spelers dus niet extra te motiveren. ,,Ik heb het hier ook super naar mijn zin", zo vertelt de 53-jarige trainer.

Jurre Jochemsen

Veluwse Boys heeft de beschikking over een piepjonge selectie met zelfs vijf spelers van zeventien. Omdat kwaliteit leidend is, heeft de trainer uit Ede daar geen enkel probleem mee. ,,Ervaring met jonge spelers heb ik verder natuurlijk ook, dus dat scheelt." De coach was enkele jaren actief in Barneveld, als jeugdtrainer bij VV Barneveld. ,,Maar nogmaals, ik heb schijt aan leeftijd, om het even zo te zeggen. Ik ben daar namelijk heel makkelijk in. Goed genoeg is oud genoeg en als ze rijp zijn voor de basis, dan zet ik ze ook in de basis, ook al zijn ze dus slechts zeventien jaar jong."

De klus in Garderen is zijn eerste als hoofdtrainer. Dat bevalt hem overigens zeer. ,,Ik heb hier totaal geen spijt van en het bevalt ontzettend, ik heb het super naar mijn zin", vervolgt de oefenmeester, manager binnendienst bij Kreko in Ede, zijn verhaal. ,,Ik ben in augustus gestart in de wetenschap dat sterkhouders als Gert-René Kok, Cees van de Pol en Ben Bronkhorst waren gestopt. Die brachten wel de nodige ervaring mee, dus wist ik dat ik met een jonge groep te maken kreeg. De selectie is aangevuld met veel spelers uit de Onder-19 en met Rens van Veluw van DVS uit Ermelo. Vanaf het begin tot aan nu is de instelling van de jongens ontzettend goed en wordt er serieus en hard gewerkt bij de trainingen en wedstrijden en dat is voor een trainer natuurlijk prettig. Ik probeer daarbij de oefenstof zo gevarieerd mogelijk te houden. Ik hoop maar dat de jongens die trainingen leuk vinden; dat zeggen ze niet zo expliciet, maar aan de gezichten te zien en dus de al genoemde werklust, zit dat denk ik wel goed." Hij komt daarbij met een anekdote. ,,De trainingen beginnen om 20.00 uur, maar die gasten staan om 19.45 uur al op het trainingsveld om een onderlinge rondo te doen. Dat komt dus puur uit de jongens zelf. Een beetje dollen, een stukje hilariteit, wat ontspanning, prachtig toch, voorganger Bastiaan de Boer heeft daar ook een goede rol in gespeeld. Het spelplezier is superhoog, dat durf ik echt te zeggen."

WEL VERWACHT Voor Nijhuis komt de instelling van de Garderenen niet als een grote surprise. ,,Ik heb vorig jaar natuurlijk al een beetje mijn huiswerk gedaan en wat wedstrijden bezocht. Toen zag ik al dat er keihard werd gewerkt." Juist ook tegen de tegenstander van morgen. ,,Ja, ik was er toevallig bij vorig seizoen tegen Prins Bernhard. Veluwse Boys kwam met 3-0 achter, maar won toch nog met 4-3 doordat ze ervoor bleven vechten. Prachtig hoor."

Nijhuis werkt met een vaste groep en een dito speelwijze. ,,Waar er voorheen nog weleens de lange bal werd gespeeld, wil ik echt opbouwen van achteruit, over de grond dus. Het gaat weleens mis maar het belangrijkste is dat met lef spelen. We hebben niet meer de beschikking over een (kop) sterke spits als Gert-René Kok. Nee, we spelen met een balvaste spits in de persoon van Wesley Pott, die nu trouwens een liesblessure heeft. Daaromheen heeft Wilgert Kok alle vrijheid 'op tien'. We stichten, samen met de buitenspelers, veel gevaar." Kok heeft inmiddels tien doelpunten achter zijn naam bij de nummer zes van de vierde klasse B. Wat zijn de ambities voor Nijhuis en co.? ,,Elke trainer wil natuurlijk het hoogste, maar we moeten ook wel reëel zijn. We gaan voor een plek tussen vier en acht en hopen op een periodetitel."

Voor Nijhuis is het belang van de wedstrijd van morgenmiddag ook zonneklaar geworden. ,,Jazeker, ik weet het nog wel van vorig jaar. Toen ze terugkwamen van een 3-0 achterstand en alsnog met 4-3 wonnen, was het één groot feest, niet in het minst door de naam van de tegenstander natuurlijk. Derby's zijn fantastische wedstrijden die op zich staan. Waar je bij de profs Ajax-Feyenoord hebt, is het hier in de vierde klasse B Veluwse Boys-Prins Bernhard. Het leeft ontzettend in Garderen. Dan is het ook niet zo gek dat het ook hier leeft bij de spelers want iedereen komt ook uit het dorp. Natuurlijk, spelers willen nooit verliezen, maar deze twee wedstrijden in het jaar helemaal niet. Dat is dus een extra motivatie voor de jongens." En ook op de ranglijst zal het een stuk spannender worden als er een driepunter voor Veluwse Boys genoteerd kan worden. ,,Ja, je kent het cliché dat dit wedstrijden op zich zijn, maar we kijken ook wel naar de stand natuurlijk. Mochten we de wedstrijd winnen, dan springen we zo over ze heen. Het verschil is tenslotte maar twee punten."