• Ton van Krevel en Olaf Haanschoten houden zich bezig met TennisGroepGarderen.

    Marit Hop

Nieuwe tennisgroep in Garderen

GARDEREN Olaf Haanschoten en Ton van Krevel raakten in maart 2017 in gesprek over het oprichten van een tennisgroep in Garderen. Door de gemeente werden zij gastvrij ontvangen, maar de gemeente zag geen mogelijkheden bij het nieuwe dorpshuis. Ze wilden niet zomaar een tennisgroep, maar tennis 2.0, waar sociaal, sportief en educatief zijn centraal staan. Het is de eerste groep in Nederland die met helemaal niks begint, om zo uit te bouwen volgens de laatste inzichten op verenigingsgebied.

Marit Hop

De tennisgroep is geen vereniging met een gesloten karakter. ,,Bij ons maak je deel uit van een omliggende gemeenschap en kun je gewoon een balletje slaan als je daar zin in hebt. We proberen op deze manier sport zo bereikbaar mogelijk te maken, omdat sport mensen verbindt", aldus Olaf Haanschoten. Daarom was het voor de mannen belangrijk dat er in eigen dorp getennist kan worden, zodat je op de fiets naar de sport toe kunt en mensen uit eigen dorp ontmoet.

BILDERBERG De twee Bilderberghotels in Garderen hebben hun twee tennisbanen beschikbaar gesteld voor de groep in Garderen. ,,De gemeente kon voor ons geen tennisbanen realiseren maar heeft ons via deze weg wel geholpen om ons plan op touw te zetten. We zijn met niks begonnen, maar gebruiken hiervoor onze kennis en ervaring. We werken hierbij samen met de KNLTB, (Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond) zij stellen een app aan ons beschikbaar waarin mensen aan kunnen geven wanneer ze beschikbaar zijn om te tennissen en kan er gekeken worden of de baan beschikbaar is, zodat je niet voor niks naar de baan toekomt", aldus Van Krevel en Haanschoten.

VERBINDEN Er zitten voor- en nadelen aan om met niks te beginnen. Je moet jezelf kunnen bedruipen en betrokken zijn, maar het mooie is dat tennis 2.0 staat voor verbinden. Het is belangrijk dat mensen uit het dorp en de gasten elkaar opzoeken. Het is een aanvulling op de bestaande verenigingen in de omgeving, zij kunnen elkaar versterken.

LAAGDREMPELIG ,,We vinden het belangrijk om het tennissen vrijblijvend en laagdrempelig te houden. Daarom zijn de kosten slechts 25 euro voor een proefseizoen." Groei in leden en activiteiten moet vooral komen van de Garderenen zelf, waarbij Haanschoten graag de stuwende taak op zich neemt. ,,Hoe leuk zou het bijvoorbeeld zijn als de jeugd van de school in het dorp in plaats van het gymmen een keer komt tennissen en een fysiotherapeut mensen weer beweegt naar tennis."

INLOOP Bij interesse kan er contact opgenomen worden via info@plaatselijkbelanggarderen.nl. Ook worden er een inloopmiddag en twee inloopavonden georganiseerd bij de tennisbaan bij Hotel 't Speulderbos in Garderen op zaterdag 23 juni van 14.00 tot 16.00 uur en maandag 25 en dinsdag 26 juni van 19.00 tot 21.00 uur. Op deze momenten kan een balletje geslagen worden en is er ruimte voor het verkrijgen van informatie.