• Ook in de wedstrijd bij SEH kreeg Elspeet voldoende mogelijkheden om de overwinning veilig te stellen.

    Eric Kroes

Streekderby in vooruitzicht: zelfvertrouwen bij Elspeet en Prins Bernhard

ELSPEET/UDDEL In de aanloop naar de derby tussen Elspeet en Prins Bernhard mocht afgelopen zaterdag Elspeet eerst nog op bezoek bij SEH in Heerde. Prins Bernhard kreeg VEVO uit Veessen op bezoek. Beide verenigingen boekten een magere overwinning, maar wellicht ook veel zelfvertrouwen voor de beladen derby. Zaterdag 13 oktober treffen beide teams elkaar vanaf 14.30 uur in Elspeet.

Eric Kroes

Elspeets nieuwe aanvoerder Jasper Kok ziet met veel vertrouwen de ontmoeting met Prins Bernhard tegemoet. ,,We hebben na Hulshorst niet meer verloren en dat is voor het hele team goed voor het zelfvertrouwen. Alleen tegen VEVO hebben we de overwinning niet kunnen binnenslepen, maar afgelopen zaterdag tegen SEH wel." Dat het tegen SEH na afloop maar 0-1 stond, had Elspeet grotendeels aan zichzelf te danken en het team had een beetje pech.

De wedstrijd begon met mogelijkheden aan beide kanten. In de tweede minuut kreeg Bart van den Hoorn van Elspeet al een aardige schietkans en even later zag Rowin Moerenhout (SEH) zijn vrije trap net naast het doel terecht komen. Maar naarmate de eerste helft vorderde werd SEH door Elspeet steeds meer onder druk gezet. Elspeet kreeg hierdoor veel hoekschoppen en uit één van die dode spelmomenten wist Ryan Schouten, in de 32e minuut, de bal achter doelman Gert Jan Barneveld te koppen.

INGRIJPEN SEH probeerde het vervolgens nog wel in de eerste helft, maar Elspeet doelman Kenrick Kroes hoefde niet vaak in te grijpen. Ook in de tweede helft kon SEH ondanks twee wissels niet vaak gevaarlijk worden. Elspeet echter wist binnen 3 minuten de lat te raken via Niels van de Steeg. Elspeet gaf hierna weinig meer weg en verzuimde om in de diverse counters de wedstrijd te beslissen. Nu gaf Elspeet, in tegenstelling tot de thuiswedstrijd tegen VEVO, de overwinning niet meer weg.

Jasper Kok ziet dat het elftal groeit naar een bepaalde vorm die aankomende zaterdag ook nodig zal zijn om de buren uit Uddel te verslaan. Kok: ,,De nieuwe spelopvatting van Elspeet heeft ons elftal onvoorspelbaar gemaakt voor de tegenstanders, zodat we veel kansen krijgen." Over die spelopvatting laat Kok zich verder niet uit. Lachend zegt de aanvoerder dat hij Prins Bernhard niet wijzer wil maken dan nodig is. ,,De rest mogen ze zelf uitzoeken. En we weten dat Prins Bernhard er vanaf het begin in zal vliegen." Datzelfde geldt voor Elspeet, want wie de strijd niet wil aangaan kan volgens de aanvoerder van Elspeet zaterdag beter thuisblijven. Kok: ,,Motivatie is als het goed is voor niemand nodig in dit soort wedstrijden. Thuis tegen Prins Bernhard wil je zeker een goed resultaat neerzetten."

Zijn er veranderingen sinds je aanvoerder bent? Kok: ,,Dat maakt niet veel uit. Coachen en praten moet iedere speler doen, maar vooral het overleg met de trainers is belangrijk en dat verloopt tot nu toe erg goed." Zowel Elspeet als Prins Bernhard zal zaterdag er alles aan doen om te winnen. Dat geeft voor de rest van het seizoen een lekker gevoel, ook voor Jasper Kok: ,,Voor mijzelf zijn het de mooiste wedstrijden van het seizoen, maar aan de andere kant ook niet anders dan anders. Het gaat tenslotte toch om het resultaat. De sfeer er omheen is fantastisch en vooral omdat steeds meer toeschouwers bij onze competitiewedstrijden aanwezig zijn. Dat vinden wij als spelers alleen maar prettig en dat waarderen we."

PRINS BERNHARD Ook in Uddel hebben ze voldoende zelfvertrouwen getankt. Zeker na de 1-0 overwinning tegen VEVO uit Veessen. Trainer Remco van de Kamp van Prins Bernhard zag zijn elftal het initiatief nemen, mede omdat VEVO dit niet wilde. Van de Kamp: ,,We kunnen het spel maken als het moet en ook op de counter spelen en dat is wel fijn omdat je dan eigenlijk nooit verrast wordt in de wedstrijd. In de eerste helft hebben wij het spel gemaakt en pas na een uur voetballen wilde VEVO het spel maken, nadat wij 1-0 hadden gescoord. Larens Wajer rondde een goed lopende aanval af." Daarna probeerde VEVO nog wel de gelijkmaker te maken, maar zonder al te veel problemen hield Prins Bernhard stand.

Zo gaat het team uit Uddel de derby in met 6 punten op zak. Van de Kamp: ,,Dat is een mooie opsteker en we zullen ook in Elspeet gewoon voor het maximale resultaat gaan spelen. Hoe Elspeet speelt weet ik niet, maar dat hoeft ook niet. Wij passen ons in korte tijd aan elke tegenstander aan als dat nodig is. En dan zien we wel hoe het verder in de wedstrijd verloopt."

Wat betreft de motivatie heeft ook deze trainer geen zorgen, want volgens Van de Kamp leeft Elspeet tegen Prins Bernhard ook in Uddel al wekenlang. Van de Kamp: ,,Persoonlijk doet het mij niet zoveel, maar bij de spelers ligt dat anders. Ze zullen voor elke bal gaan en de strijd aangaan waar nodig. Zaterdag om 14.30 uur gaan we het zien waar het in eindigt. Het gaat zeker een mooie en spannende voetbalmiddag worden."