• Niels van de Steeg hoopt dat hij deze vorm het gehele seizoen kan vasthouden.

    Eric Kroes

Van de Steeg wil vertrouwen terugbetalen in doelpunten

ELSPEET De voetbalcompetitie zou afgelopen zaterdag ook voor de regioclubs sv Prins Bernhard, Vierhouten'82, De Veluwse Boys en vv Elspeet weer beginnen. Echter de sneeuwresten en bevroren velden verhinderden voor alle vier de wedstrijden. Een mooie gelegenheid om de jonge centrumspits van Elspeet 1, Niels van de Steeg, eens te vragen naar zijn ervaringen over zijn eerste half jaar in de hoofdmacht van vv Elspeet.

Eric Kroes

Over de winterstop is Van de Steeg wel duidelijk: Die zaterdagen thuis zitten vindt hij maar niets. De 18-jarige linkspoot begon in de voorbereiding nog in de Onder de 19, maar binnen drie weken was de gehele voorhoede van Elspeet al geblesseerd. Hoofdtrainer Jan de Ruiter kwam toen met het voorstel om Niels van de Steeg twee wedstrijden te testen. Van de Steeg: ,,Dat was een verrassing, maar in die twee bekerwedstrijden ging het goed genoeg. Daarna hebben ze het aangedurfd om me te laten staan."

Deze beslissing heeft al duidelijk zijn vruchten afgeworpen. Niet alleen vanwege het feit dat hij zich prima heeft aangepast aan zijn nieuwe teamgenoten, maar ook vanwege zijn aantal treffers. De bescheiden jongeling heeft al twaalf doelpunten op zijn naam staan in dertien competitiewedstrijden. Waarbij zelfs al een hattrick genoteerd mocht worden in de uitwedstrijd bij Harfsen. Van de Steeg laat zien dat hij in vorm is en blijft. Van de Steeg over zijn vorm: ,,Als spits word je zeker afgerekend op het aantal doelpunten en daar leef je als spits ook voor. Maar lekker in de wedstrijden aanwezig zijn en je team helpen is goed voor je zelfvertrouwen en ook voor de spelers om je heen. Die weten dat je niet zomaar wat doet. Die geven je veel gemakkelijker een scoringskans als ze vertrouwen in je hebben."

LEERFASE Op de vraag waar de grote verschillen liggen weet Van de Steeg meteet waar hij het in het begin moeilijk mee heeft gehad: ,,Dat zijn natuurlijk het tempo en vooral het fysieke waarin je veel meer weerstand krijgt. Ze dekken korter en willen je graag een beuk geven tijdens de momenten dat je in het duel komt. Het is aan mij om daar juist uit te blijven als ik om de bal vraag."

Een ander verschil is het georganiseerd verdedigen wat veel belangrijker is dan gedacht. Dat is een les die trainers Jan de Ruiter en Henk van den Hoorn het team heeft geleerd.

KOPLOPER Elspeet heeft evenveel verliespunten als vv Hulshorst dus Elspeet ligt op koers om mee te doen voor promotie. Van de Steeg: ,,We willen eerst de aankomende periodetitel pakken en daarna zullen we zien of het kampioenschap ook haalbaar is. Als het aan mij ligt gaan we daar zeker voor."

TOEKOMST Op de vraag of hij nog ambities heeft, knikt de in opleiding zijnde fysiotherapeut instemmend en antwoordt: ,,Dat lijkt me wel, maar dan moet ik er zelf wel klaar voor zijn en vertrouwen hebben dat ik ook aan spelen toekom. We zullen zien wanneer dat is maar voorlopig eerst in Elspeet blijven heeft nu nog de voorkeur."