• BDU media

Verkiezingen: SGP grootste partij in Nunspeet

VELUWE De SGP is weer de grootste partij in de gemeente Nunspeet. Met 29,0 procent van de stemmen blijven ze 7 zetels houden. Het aantal zetels blijft voor Gemeentebelang 6 zetels. De partij haalt 25,5 procent van de stemmen. ChristenUnie (20,2 procent) haalt 4 zetels, CDA (10,7 procent) 2 zetels en VVD (4,9 procent) 1 zetels. PvdA (4,6 procent), Algemeen Belang Nunspeet (3,4 procent) en DePartij (1,4 procent) hebben geen zetels gehaald. De totale opkomst was 72,5 procent. Dat is meer dan vier jaar geleden. Toen was de opkomst 70,7 procent. 

Kijk hier voor de volledige uitslagenlijst van Nunspeet.

ERMELO Het CDA is de grootste partij geworden in de gemeente Ermelo. De partij behaalt 6 zetels. Progressief Ermelo en ChristenUnie halen 4 zetels. BurgerBelangen haalt 3 zetels. De VVD en SGP behalen beiden 2 zetels. Groep Hop en Ermelo Liberaal komen allebei op 0 zetels. Hier de volledige uitslag.

BARNEVELD Lokaal Belang mag zich de winnaar noemen van de Barneveldse gemeenteraadsverkiezingen. De partij van Mijntje Pluimers, die voor het eerst meedeed, haalde vanuit het niets vier zetels. Dat ging ten koste van Pro´98 (van 6 naar 5), ChristenUnie (van 6 naar 5), VVD (van 3 naar 2) en Burger Initiatief (van 3 naar 2), die elk een zetel moesten  inleveren. De SGP bleef stabiel op 8 zetels, terwijl ook het CDA haar zetelaantal (5) behield). 

Lijst 8 van Henk van den Brink bleef steken op ruim 200 stemmen, wat veel te weinig was om de kiesdrempel te halen. De opkomst was met 70,4 net iets lager dan vier jaar geleden. Lokaal Belang legde de basis voor haar succes in de dorpen buiten Barneveld. Met name in Voorthuizen, Zwartebroek, Terschuur, Garderen en Stroe gooide de partij hoge ogen. De volledige Barneveldse uitslag is hier te vinden.

APELDOORN (ANP) D66 (van 7 naar 4) en PvdA hebben flink verloren in Apeldoorn. Ze moeten beide zetels inleveren, ten gunste van onder meer de VVD. Die wint een zetel en is met 6 plekken in de raad de grootste partij geworden. D66 had 7 zetels in de Gelderse plaats en dat worden er nu 4. PvdA gaat van 4 naar 2 zetels. Nieuwkomers SP en 50Plus krijgen respectievelijk 2 en 3 plekken, terwijl CDA, GroenLinks en SGP in deze verkiezingen hun zetelaantal van de vorige keer vasthouden. Hun fracties blijven dus bestaan uit respectievelijk 5, 3 en 2 zetels. Een grote winnaar in de stad is Lokaal Apeldoorn, die er 2 zetels bijkrijgt en uitkomt op 5 plekken. Progressief Soiaal Apeldoon verlaat de raad (van 1 naar 0 zetels), Jezus Leeft en Vreden en Recht haalden beiden ook geen zetel.

Hier de volledige Apeldoornse uitslag.