• Shirts of Holland

6 tips voor het strijken van het overhemd

Advertorial

Iets wat mannen vaak een vervelend klusje vinden: strijken. Strijken is een vervelende en tijdrovende taak, maar voor je werk moet je (meestal) een nette een zakelijke uitstraling hebben. Om het strijken wat makkelijker te maken, hebben we vijf handige tips voor jou op een rijtje gezet. Zodat het overhemd er netjes en verzorgd uitziet.  

Strijken voorkomen? Er zijn nu ook strijkvrije overhemden. Kijk bijvoorbeeld eens bij het merk Eterna.

Tip 1: voorkom dat er viezigheid of vlekken op het overhemd komen

Voordat je begint met de strijkbout aan te zetten, controleer je eerst of je strijkijzer een gladde en schone onderkant heeft. Zo voorkom je dat door viezigheid er vlekken op het overhemd komen.

Tip 2: zorg ervoor dat de strijkbout op de juiste temperatuur staat

Op het kledinglabel kunnen de volgende tekens staan: een strijkijzer met één, twee of drie stippen. Of een strijkijzer met een groot kruis erdoor.

Op de strijkijzer staan ook verschillende stippen. Een strijkijzer met één stip betekent dat je het overhemd koud moet strijken. Een strijkijzer met twee stippen betekent dat je het overhemd warm kan strijken. Een strijkijzer met drie stippen betekent dat je het overhemd heet kan strijken. Een kruis kan maar één ding betekenen, namelijk niet strijken.

Overhemden van katoen kunnen meestal heet gestreken worden. Als er synthetische vezels in zitten, is het aan te raden om wat kouder te strijken. Over het algemeen duurt koud strijken langer dan warm strijken.

Om de juiste temperatuur in te stellen is het belangrijk om eerst te kijken in het kledinglabel van het overhemd. Hier staat meestal de temperatuur aangegeven met behulp van stippen.

Deze stippen komen overeen met de stippen op de temperatuurschakelaar van de strijkbout.

Strijken met de verkeerde temperatuur kan voor beschadiging of verkleuring van het overhemd zorgen, wat natuurlijk erg zonde is. Als laatste, maar wel belangrijk: Houd de strijkbout niet te lang op dezelfde plaats op het overhemd. Zo voorkom je brandvlekken. Stel dus de juiste temperatuur in op de strijkbout, overeenkomend met het teken op het kledinglabel, en wacht tot hij op temperatuur is.

Tip 3: de binnenkant of buitenkant van het overhemd strijken

Vooral donkere overhemden hebben sneller last van verkleuring. Om verkleuring of beschadiging te voorkomen, kan je het overhemd binnenstebuiten strijken. Zo behoud je de kleur en eventuele prints het best.

Tip 4: waar begin je als eerste met strijken?

Eerst de kleine delen, daarna de grote delen. Volgens stomerijen is het makkelijker om met de kleine vlakken te beginnen. Net zoals bij het verven van een ruimte; eerst de moeilijke en kleine hoeken voordat je de grote muur gaat doen. Hetzelfde geldt voor overhemden. Eerst de boord, dan de manchetten, vervolgens de knopen en als laatste de grotere vlakken. Dit komt omdat sommige kleinere stukken moeilijker te strijken zijn en het overhemd daarvoor buigingen of een hele andere vorm moet aannemen. Als je zou eindigen met de kleinere delen, kan het zo zijn dat de grotere vlakken weer opnieuw gedaan moeten worden. Daar zitten dan weer kreukels in.

Tip 5: de juiste volgorde van strijken

De meningen over waar te beginnen, lopen nogal uiteen. Op het internet zie je vaak dezelfde volgorde langskomen. Begin met de boord, daarna de manchetten. Vervolgens de mouwen en de knopen. Waarna het achterpand en voorpand komen. Als laatste strijk je de schouders.

Tip 6: hoe moet je de verschillende delen strijken

Ga voorzichtig te werk en druk niet te hard op het overhemd. Leg het overhemd binnenstebuiten neer, zodat je de buitenkant van de kraag voor je hebt liggen. Zorg dat de kraag plat ligt. Strijk vervolgens de boord aan alle twee de kanten. Begin met de binnenkant, waarna je hem in de goede vorm vouwt. Om de boord goed te laten zitten, is het handig om er een duidelijke vouw in te strijken. Als tweede de manchetten. Zorg dat de knopen open zijn en netjes liggen. Strijk steeds het middelste deel en draai hem daarna een kwartslag. Zo komt er geen vouw in. Strijk zowel binnenzijde als buitenzijde. Begin daarna met de mouwen. Zorg dat de mouwen netjes met de naden op elkaar liggen. Strijk deze plat met je handen, en strijk de mouw. Als je een strijkvrouw op de mouw wilt hebben, is het handig om de randen ook te strijken. Kijk altijd uit voor de knopen, deze kunnen door te lange hitte beschadigen.

Nu komende grotere delen aan de beurt, te beginnen met het achterpand. Leg het overhemd met het achterpand op de strijkplank. Leg de zijnaad tegen de zijkant van de plank. Omdat de strijkplank meestal niet erg breed is, moet de achterkant in twee keer gestreken worden. Doe hierna het rechtervoorpand (het pand waar de knopen op zitten). Ook hier leg je de zijnaad van het overhemd tegen de zijkant van de plank. De rest laat je vrij naar beneden hangen. Als laatste strijk je het linkervoorpand. Eventueel kun je ervoor kiezen om het stukje waar de knopen in vallen, ook nog even aan de buitenkant te strijken. Let hierbij op dat de stof dit toelaat. Als laatste, maar misschien wel het belangrijkste, de voorkant. Begin met de zijde waar de knopen op zitten. Zorg er weer voor dat de zijnaad tegen de zijkant van de plank ligt. Waarna de andere zijde volgt.

Hang het overhemd daarna snel op. Hoe warmer de stof nog is, hoe gevoeliger hij is voor kreuken. Sluit het bovenste knoopje bij de boord. Zo glijdt het overhemd er niet vanaf. Het overhemd is gestreken en klaar om gedragen te worden. Nu zie jij er fantastisch uit op je werk of feestje met een gestreken overhemd.  

In het algemeen is strijken een een tijdrovende taak. Maar tegenwoordig kan het ook anders. Zo is er het strijkvrije overhemd. Verschillende merken verkopen strijkvrije overhemden. Na het wassen nat ophangen en het overhemd is klaar voor gebruik zodra het volledig is opgedroogd. Ideaal als strijken je niet ligt of als je er de tijd niet voor hebt.