• Rijanne en Mario Bos en Carolien, één van hun cliënten.

    Maranke Pater

Droom komt uit met dagbesteding Ietz Anders

PUTTEN/REGIO Mario en Rijanne Bos stonden zeven jaar geleden op een camping toen Mario zijn vrouw vroeg wat ze het allerliefste zou willen doen als geld geen rol zou spelen. Een dagbesteding beginnen voor mensen met een verstandelijke beperking was het antwoord. Die droom is nu uitgekomen met Ietz Anders.

Maranke Pater

Rijanne had al ervaring als begeleider in wooncentrum de Parelstaete in Putten voor ze samen met Mario besloot om iets voor henzelf te starten: ,,Toen we vorig jaar augustus verhuisden naar deze plek kochten we dit bewust om hier een dagbesteding te kunnen starten." Mario werkte als vrijwilliger in de gehandicaptenzorg naast zijn reguliere baan. ,,Bij ons in de kerk geef ik club aan mensen met een verstandelijke beperking. Voor ons is een eigen dagbesteding de kers op de taart. Geld is nooit onze drijfveer geweest, wij vinden het pas rijkdom als we mensen zien stralen."

STABILITEIT Een paar maanden geleden zijn ze gestart met enkele cliënten, waaronder Carolien. Hier heeft de Nijkerkse alle ruimte om aan haar schildertalent te werken. Mario: ,,De dagbesteding is opgedeeld in verschillende ruimten waar cliënten zich ook in hun eentje kunnen terugtrekken om te werken of om met iets creatiefs bezig te zijn." Er is een werkplaats waar diverse producten van hout worden gemaakt en ook een afdeling waar productiewerk gedaan wordt. Mario: ,,We kunnen in deze ruimte producten verpakken, ompakken of sorteren. Het is laagdrempelig, eenvoudig werk waar onze cliënten zich prettig bij voelen." De druk ligt ook niet hoog. Mario: ,,Wij zagen in het verleden bij de totstandkoming van de participatiewet dat er steeds meer mensen met een verstandelijke beperking bij reguliere bedrijven gingen werken. We zagen ook dat een deel van de doelgroep dit niet aan kan. Zij hebben stabiliteit, continuïteit en regelmaat nodig, iets wat op een reguliere werkvloer niet altijd te realiseren is."

De dagbesteding wordt volledig gerund door Rijanne en Mario. Mario: ,,Onze dochters zitten nog op school maar volgen een opleiding voor de zorg. De zorg is dus niet vreemd in ons gezin maar zit eigenlijk in ons bloed." Rijanne: ,,We hebben nog een zoon van negen die graag uit school hier langskomt om met de cliënten te kletsen. We zijn echt samen als gezin voor deze dagbesteding gegaan." Er zijn plannen om op lage schaal cliënten te laten helpen bij het maken van hapjes voor een cateringbedrijf. Rijanne: ,,We willen onze cliënten diverse activiteiten laten uitvoeren die bij hen passen om ze zo ook vaardigheden te leren. Carolien heeft bijvoorbeeld een achtergrond in de keuken."

Ook buiten is er van alles te doen en te beleven. Carolien: ,,Er zijn hier heel veel dieren, zoals geiten, kippen en varkens. Ze hebben ook hele leuke namen, de varkens heten Woezel en Pip en de geitjes Jip, Janneke en Jet." De veestapel wordt nog uitgebreid met schapen, kippen en koeien. Buiten ligt een grote moestuin waar cliënten ook in kunnen werken.

KLEINE GROEP Binnen de dagbesteding is plaats voor een klein groepje cliënten. Rijanne: ,,We kiezen er bewust voor om de groep klein te houden. Onze kracht is om klein te blijven. We willen onze mensen graag zelf kunnen ophalen en wegbrengen, dat doen we met een bus die we mogen lenen van voetbalclub Rood-Wit." Er is nog steeds plek voor enkele cliënten, die uit de regio Ermelo, Putten en Nijkerk mogen komen. Mario: ,,Daarnaast willen we ook lokale/regionale bedrijven vragen of ze ons kunnen helpen aan licht productiewerk zoals verpakken of sorteren van goederen."

Ietz Anders, Nijkerkerstraat 39A Putten, 0341-362361, www.ietz-anders.nl.