• Martin van Brederode namens het Nunspeetse Jan Kuipers.

  Ton Pors
 • Frans Temmermans en Steffen van Rijs van de Ruwbouw Groep in Harderwijk.

  Ton Pors
 • Frans Temmermans van de Ruwbouw Groep in Harderwijk.

  Ton Pors
 • De detector van SBS Innovations uit 't Harde schakelt direct en automatisch de cv-ketel uit als er koolmonoxide ontstaat.

  Ton Pors

SBS Innovations en Jan Kuipers in race voor Veluwse Innovatieprijs

NUNSPEET De strijd om de Veluwse Innovatieprijs belooft spannend te worden, meldt de Diamant van Midden-Nedrland. Op donderdag 30 november maakt de jury bekend welk bedrijf mag juichen en met de glazen trofee mag pronken. De Ruwbouw Groep (Harderwijk), Jan Kuipers (Nunspeet) en SBS Innovations ('t Harde) zijn de genomineerden. De finale vindt plaats in Veluvine in Nunspeet.

Voor de tweede keer reikt het netwerkplatform de Veluwse Innovatieprijs (VIP) uit. De prijs onderscheidt de persoon of onderneming die voorop loopt met duurzame technologische innovaties. De Diamant is het samenwerkingsverband van ondernemers, gemeenten en onderwijsinstellingen op de Noord-Veluwe dat de krachten bundelt om economische kansen optimaal te benutten.

COMPENSATIESTEEN De Ruwbouw Groep, met de hoofdvestiging in Harderwijk, is een kalkzandsteenfabriek. Het bedrijf is in Nederland marktleider als producent en leverancier van bouwelementen, wanden en vloeren. Aan de innovatie waar de Ruwbouw Groep de nominatie aan te denken heeft, komt geen kalk te pas. Het gaat om de CO2mpensatiesteen (spreek uit: compensatiesteen). Frans Temmermans, hoofd Research & Development, legt uit: ,,Wij bestuderen altijd de mogelijkheden van de inzet van reststoffen. Een Belgische relatie van ons ontwikkelde een methode om koolstofdioxide te binden met restmateriaal van de staalindustrie. Wij raakten bij dit proces betrokken en zo ontstond vrij snel de gedachte om uit deze techniek bouwblokken te ontwikkelen. De CO2 trekt in de steen, absorbeert en wordt chemisch omgezet tot een nieuw bindmiddel dat de steen een uitzonderlijke sterkte geeft."

Steffen van Rijs (Business development manager) vult aan: ,,De bouwwereld draagt ook verantwoordelijkheid voor de uitstoot van CO2. Met deze innovatie hebben we daar een praktisch antwoord op gevonden. Want met dit proces onttrekken we koolstofdioxide uit het ecosysteem."

MENSENLEVENS REDDEN De tweede genomineerde is SBS Innovations. De hoofdletters verwijzen naar de achternamen van de initiatiefnemers Erik Schouls, Gerrit Bisschop en Arie Schuurkamp. Zij hebben als missie om onderscheidend te zijn door mensenlevens te redden. Hun eerste product is een detector van koolmonoxide. Naar aanleiding van het zoveelste tragische ongeluk met dit zeer giftige gas vroegen ze zich waarom er nog geen technische oplossing is om de risico's aanzienlijk te verkleinen. Koolmonoxidemelders bestaan al langer, maar zij voegden er een uiterst belangrijke functie aan toe. De detector van SBS Innovations schakelt direct en automatisch de cv-ketel uit als er koolmonoxide ontstaat. Eigenlijk tot hun verbazing had nooit iemand dat eerder bedacht. Het resultaat is - na een lange periode van patentprocedures, veiligheidstesten en toetsing aan richtlijnen - de CO-Switch. De detector vindt op korte termijn zijn weg naar tal van huishoudens via onder meer groothandels voor loodgieters en installateurs. De bedenkers koesteren de ambitie om nog veel meer veiligheidsproducten te laten volgen.

VERGAANDE AUTOMATISERING Het bedrijf Jan Kuipers is vooral bekend als de ontwikkelaar en producent van de etagerekken. In heel Nederland en in andere landen maken fietsers er dankbaar gebruik van om hun rijwiel te stallen bij stations. Door een uniek mechanisme kunnen zij hun fiets boven andere fietsen te parkeren, zonder een tilbeweging te hoeven maken.

De Nunspeetse onderneming ontwikkelt en maakt ook zitelementen voor stations, abri's en straatmeubilair voor de openbare ruimte. De nominatie is te danken aan de vergaande automatisering van de productieprocessen. Martin van Brederode vertelt: ,,Diverse vernieuwingen, onder andere met de inzet van lasrobots, maken het mogelijk om de kwaliteit van onze producten nog verder te verhogen, de kostprijs te verlagen en nieuwe toepassingen uit te kunnen voeren. Wat mij betreft is het vooral erg belangrijk dat we dankzij deze automatiseringsprocessen de productie in Nederland kunnen houden."

WILLIE WORTEL AWARD Tijdens de finaleavond strijden studententeams van hbo- en mbo-scholen tijdens een pitchwedstrijd om de 'Willie Wortel Award' voor de beste innovatieve schoolopdracht. De avond wordt geopend door Ynzo van Zanten. Hij geeft een boeiende presentatie over Tony's Chocolonely. Zonder twijfel een van de meest markante en aansprekende voorbeelden van sociale innovatie.

Aanmelden om de finaleavond bij te wonen kan hier.