• Zandsculpturenfestijn met als thema 'Hollandse Meesters'.

    Henk Hutten

Zandsculpturenfestijn twee dagen voor blinden en slechtzienden

GARDEREN Blinden en slechtzienden moeten het in een museum of galerie vooral hebben van de uitleg van anderen, want ergens aanzitten mag niet. Maar daar denkt 't Veluws Zandsculpturenfestijn in Garderen anders over. Daarom organiseren zij op maandag 29 en dinsdag 30 oktober twee speciale dagen waarbij blinden en slechtzienden met hun begeleider gratis alle zandsculpturen mogen aanraken.

't Veluws Zandsculpturenfestijn is voor het grote publiek nog tot en met 27 oktober geopend. Aan het eind van het festijn worden alle zandsculpturen met de grond gelijk gemaakt en wordt het zand opgeslagen zodat de kunstenaars er volgend jaar opnieuw gebruik van kunnen maken. ,,Maar voordat we beginnen met het afbreken van de zandsculpturen, willen we blinden en slechtzienden heel graag de kans geven om de zandsculpturen nu eens met hun eigen handen te zien. Vraag na afloop maar eens wat ze 'gezien' hebben en je zult verbaast staan hoe exact ze de zandbeelden kunnen beschrijven", aldus eigenaar Adri van Ee.

HOLLANDSE MEESTERS Dit jaar vindt 't Veluws Zandsculpturenfestijn bij de Beeldentuin in Garderen alweer voor de tiende keer plaats. De organisatie kan nu al meedelen dat meer bezoekers dan vorig jaar het grootste zandsculpturenevenement van Nederland bezochten. Tijdens dit jubileumjaar is gekozen voor het thema 'Hollandse Meesters', waarbij bekende schilderijen, prenten en tekeningen van Hollandse Meesters zijn vertaald naar de zandcreaties. Met 'Reis om de Wereld' is het thema voor 2019 ook al bekend.

WINTERFAIR 't Veluws Zandsculpturen vindt altijd vanaf medio april tot en met eind oktober plaats in de Beeldentuin in Garderen. Denk je nu dat de Beeldentuin vanaf eind oktober gesloten is, dan heb je het mis. Zo kunnen bezoekers van 29 november tot en met 1 december én van 5 tot en met 8 december genieten van de leukste kramen, producten en allerlei personages uit de boeken van Charles Dickens tijdens de Winterfair in Dickensstijl. 

Meer informatie over 't Veluws Zandsculpturenfestijn is te vinden op www.zandsculpturen.nl.